De cand lumea, femeile au iubit parfumul.....
Este un cliseu des folosit, care te face sa crezi ca Eva nu numai adora, dar si cunoaste tainele aromelor. In ultimul timp am realizat insa ca lucrurile nu stau chiar asa. Femeile au tendinta de a deveni obsedant de loiale unui produs si de aici lipsa de curaj in descoperiri. Se agata mai degraba de un nume sau o poveste, cu care semneaza contract de exclusivitate.
Barbatii, nu atat de zgomotosi in declaratii, sunt, pe de alta parte, extrem de expansivi cand vine vorba de parfumuri. E drept, nu exista o aplecare generala spre acest domeniu, dar cei ce se lasa prinsi in mreje aprofundeaza fara limita lumea aromelor. Poate n-o sa va vina sa credeti, dar sunt sofisticati, autodidacti, pasionati si extrem de deschisi in a incerca subtilitatile care gadila narile…
Pentru ei tot respectul si povestea lui Mark Buxton. Probabil ca numele nu va este cunoscut. Mai degraba Comme des Garcons.
Linia de fashion a fost lansata in 1973 de Rei Kawakubo, supranumita „regina anti-fashion”, care iese la rampa in 1998 cu un „anti-perfume” - Odeur 53, alcatuit din tot atatea ingrediente departe de cele traditionale folosite pana atunci in parfumerie. Asta inseamna un parfum compus din oxigen, metal, carbon, nisip, lac de unghii, cauciuc ars si multe altele, 53 la numar.
Stiu ca vi se pare ca o licoare vrajitoreasca, dar a reprezentat primul parfum din seria „Anti-perfumes”. S-a plecat de la ideea ca oricine poate crea din ingrediente naturale un produs placut mirositor si s-a dorit acelasi efect, dar de acesta data intr-o compozitie total sintetica.
Mark Buxton, „nasul” din spatele povestii si-a inceput cariera printr-un joc al soartei, din dorinta de a castiga un concurs televizat in care trebuia sa recunoasca parfumuri in timp ce era legat la ochi. Asa a fost descoperit un nou talent, iar compania Haarman&Reimer i-a oferit sansa de a fi initiat in tainele parfumeriei. Dupa cativa ani, ajunge la Paris unde se si stabileste, devenind un fenomen in materie.
Daca un parfumier poate identifica aproximativ 1.000 de mirosuri, Mark Buxton a ajuns la performanta de a distinge cateva mii. Desi crede ca un parfumier nu va fi niciodata o stea, ajunge sa fie extrem de apreciat pentru creatiile sale urbane si stilul inconfundabil, motto-ul sau fiind „simplitatea reprezinta cel mai inalt grad al luxului”…
Punctul de inspiratie pentru linia Comme des Garcons a fost o pagina alba, isi aminteste Buxton - singurul lucru pe care-l stia era ca Rei Kawakubo isi dorea ceva creativ, total diferit de ce exista pe piata pana atunci.
„Aceea perioada ramane unica in activitatea mea, incercam sa nu uit ca cineva, la un moment, dat trebuie sa poarte aceste parfumuri, libertatea de creatie fiind infinita. Se nastea intrebarea: Cat de departe pot merge?”
Pentru a intelege mai bine complexitatea activitatii unui parfumier talentat, iata cateva dintre casele mainstream cu care Mark Buxton a colaborat dea lungul anilor: Cartier – Pasha Eau Genereuse si Pasha Fraicheur Menthe, Chopard – Mira Bai, Gianfranco Ferre – Acqua Azzurra, Givenchy – Amarige Mariage, Lovely Prism, My Givenchy Dream, Jil Sander – Scent 79 Man, Joop – All About Eve, Karl Lagerfeld – Kapsule Light, Paco Rabanne – Black XS for Her, Versace – V/S for men. Din nisa exclusivista a parfumeriei, a cochetat cu Le Labo – Vetiver 46, Biehl – MB 01, MB02, MB03 si Six Scents – Teen Spirit.
Toata lumea astepta cu nerabdare aparitia unei linii personale si iata ca anul trecut s-a lansat By Mark Buxton. O colectie de parfumuri conceptuale, care-ti dezvaluie personalitatea prin folosirea codului culorilor. Fiecare dintre cele 7 parfumuri demonstreaza relatia secreta intre culoare, temperament si stare emotionala – „a simti parfumul prin culoare”. Datorita alcatuirii noastre mentale si emotionale, suntem deosebit de atrasi de catre anumite culori si modele. Daca suntem amarati de o gripa rebela si viata prinde nuante de gri, optam fara prea mare interes spre culori inchise, iar cand avem o dimineata de exceptie, cu pasari ciripind si raze de soare, dintr-o data gandim pastelat.
Mark Buxton a folosit aceasta psihologie si atribuie fiecarui parfum o combinatie de culori aparte. Astfel, alegand culorile care te atrag in acel moment, alegi parfumul care te reprezinta.
Experimentam impreuna si alegem English Breakfast, cu note de portocala, piper, ghimbir, coriandru, iasomie, gardenie, patchouli, vetiver. Daca va atrage aceasta combinatie, dupa rationamentul parfumierului, sunteti o persoana vesela, impulsiva, va place sa comunicati si sa fiti in centrul atentiei. Gasiti o placere aparte in a trai, va incita aventura si calatoriile, sunteti exceptional de creativ. Daca insa va place sa fiti indragostit, cautati senzualitate si lux, ar trebui sa incercati Around Midnight – realitatea unui club de jazz din inima Parisului, o combinatie nocturna de musetel, piper, iasomie si lemn de cedru. E un parfum in linii gotice, ce aduce aminte de tamaile folosite in linia Comme des Garcons. Alaturi de English Breakfast si Around Midnight, se regasesc Black Angel, Wood&Absinth, Hot Leather, Sounds&Visions si Nameless, adica realitatea unei seri nebune la Moulin Rouge sau poate dansul in mijlocul unei paduri de cedru intr-o dimineata insorita.
Iata si un interviu in exclusivitate cu Mark Buxton.
Cum te-ai caracteriza in cateva cuvinte?
Curios, indraznet, „jucator”, mereu in cautare de noi provocari, plin de umor…
Ce te inspira?
Incerc intotdeauna sa captez intr-un parfum esenta unui moment special sau o imagine. Esenta unei femei sau a unui oras, o melodie, o tara, poate fi orice. Daca privesti cu atentie, poti gasi ceva special chiar si in lucruri banale.
Ce crezi ca este mai important pentru a deveni parfumier de succes? Perseverenta sau talent?
Amandoua. Este ceva sa ai idee despre ce se inampla in acest domeniu, dar pentru a fi capabil sa creezi un parfum bun ai nevoie de multa experienta.
Cum miroase primavara in imaginatia ta?
Cald, fin, umed, nou, verde, un amestec de proaspat, ploaie calduta.
Putem spune ca fiecare tara are un miros specific?
Bineinteles. Depinde de multi factori – educatie, limba, clima, alimentatie...
Ce ti-ai dori sa fi daca nu parfumier?
Cantaret sau actor. Mai bine comediant.
Ce-ti place sa faci cand nu creezi?
Sa gatesc, sa-mi petrec timpul cu cei doi fii ai mei, sunt un pasionat colectionar de antichitati.
Ce preferi – parfumeria traditionala sau pe cea moderna? Ingredientul natural sau cel artificial?
Cele doua lumi ma incanta deopotriva. Iubesc ingredientele naturale pentru complexitatea lor, dar si cele artificiale.
Apreciezi la o femeie sa adopte un parfum anume o perioada indelungata, sa-l transforme in ceva foarte personal sau sa experimenteze continuu diferite arome?
Imi plac femeile care jongleaza cu mirosurile. Care folosesc parfumul corect pentru fiecare fateta a personalitatii lor.
Apropos de conceptul By Buxton - ce culoare iti place?
Mov.
Care sunt ingredientele cu care ti face placere sa lucrezi?
Mirodeniile, notele de lemn, vanilia si bineinteles tamaia.
Care este parfumul viitorului?
Mirosul de „om” va reveni, dar nu atat de curat, de pur.
Intamplandu-ma prin tara lui Kawakubo, nu m-am putut abtine si am purces si intr-unul din magazinele Comme des... Am incercat seria 3 de Incense, care mi se pare interesanta rau de tot.
RăspundețiȘtergereAici fiind, am pus pe mine Kyoto, care a fost o maaaare dezamagire, pentru ca asteptam mirosul greu de tamaie al zecilor de temple de aici, eventual estompate usor de vreo vaga aroma neutra, care sa te duca cu gandul la un whiff de evantai care imprastie aroma ciresilor in floare. Nimic din astea. Greu, ne nepurtat - mai mult un vetiver denaturat decat tamaie. Noroc ca pleaca destul de repede de pe piele.
Si pentru ca am vorbit de cel mai dezamagitor, atunci sa spun o singura vorba despre cel mai revelator, si anume Zagorsk. Iar vorba este WOW! Asta da tamaie... Grea, pravoslavnica, de intra in hainele cu miros greu ale mujicului rebegit de frig...
Cat despre restul, poate in episodul urmator.
LA MULTI ANI, Creatoareoooooo!!!
RăspundețiȘtergereSi la cat mai multe, variate si senzationale placeri olfactive...
Scrisa intr-un stil firesc si natural,asa cum am fost obisnuiti,aceasta poveste reala despre Buxton imi reaminteste,dureros, ca lumea parfumurilor, nu se deschide la fel pentru toti.Cred ca oricat experimentezi, cu oricat de multa tenacitate incerci sa iti imprimi in memoria olfactiva un miros si variantele lui,te vei lovi intotdeauna de pragul sensibilitatii olfactive cu care esti inzestrat de Dumnezeu.Si in conditiile acestea,eu unul,ma gandesc, daca in momentul in care Buxton concepe un parfum,el,unul dintre cele mai ascutite nasuri care au existat,ia in calcul si faptul ca multi din ceilalti vor mirosi,poate, altceva.Incercand parfumurile lui ,mereu ma gandesc daca ceea ce simt e tot sau mai este ceva dincolo de ceea ce simt eu.Sigur,asta nu o voi afla niciodata si de aici se naste intrebarea cum pot descoperi cei multi si fara prea mult exercitiu olfactiv munca unui astfel de om.Am incercat si eu testul (curajos)lui Buxton si nu pot spune ca am ajuns chiar la un rezultat convingator,asta in conditiile in care cred ca ma cunosc suficient de bine,dar cum sunt inca departe de al intelege si pe Buxton,parerea mea trebuie luata cu rezerva.Cred ca evadarea in lumea libertatii de expresie este un lucru atat de frumos incat merita tot ceea ce esti capabil la un moment dat sa dai pentru a intelege.Vom vedea...
RăspundețiȘtergere