joi, 9 aprilie 2009

Cristophe Laudamiel

„L’enfant terrible” of contemporary perfumery…


Multi dintre cei ce imi trec pragul gasesc reprezentativ pentru lumea de nisa cartea "Parfumul. (Povestea unei crime)" scrisa de Patrick Suskind. In afara de insiruirea crimelor macabre infaptuite de un geniu obsedat, o sa descoperiti esenta acestei nuvele, povestea parfumului.

La fel ca multi dintre noi, si Cristophe Laudamiel a fost impresionat de cartea lui Suskind si s-a hotarat ca atunci cand va fi pregatit sa creeze in memoria acestei povesti. S-a tinut de cuvant si cativa ani mai tarziu s-a nascut „Le Parfum”. O linie experimentala, gandita pentru Thierry Mugler, care cuprinde toate parfumurile din carte.

Istoria aromata a lui Laudamiel porneste din copilarie, familia sa considerand gatitul un adevarat ritual. Inventau propriile retete culinare si petreceau in natura ore in sir in cautarea anumitor soiuri de ciuperci, fructe sau flori comestibile. Gradina lor gazduia nenumarate specii de lalele si trandafiri. Asa se hotaraste sa devina bucatar :).

La varsta de 14 ani incepe orele de chimie si, mai tarziu, isi ia masteratul la Strasbourg. Incepe colaborarea cu Procter&Gamble, unde invata sa creeze arome si sa lucreze cu ingrediente naturale si artificiale. Se simte incredibil de atras de parfumerie si de multitudinea aromelor existente. In anul 1997 obtine titlul de "master parfumer" si isi incepe cariera.

„Cea mai mare provocare in parfumerie este imposibilitatea de a anticipa. Mirosurile sunt clasificate in functie de caracterul lor olfactiv. Notele de varf se percep si dispar primele. Ele dau prospetimea unui parfum. Ca de exemplu, in mirosurile fine, notele citrice sau verzi, dispar dupa 5/30 de minute. Notele de mijloc traiesc cateva ore si dau caracterul parfumului (note florale, fructate, mirodenii). Notele de baza dau profunzime si sunt cele mai persistente (notele lemnoase). In parfumeria moderna, aceasta clasificare, gandita sa dea armonie, va fi depasita de o alternativa mult mai moderna”.

„Ca si parfumier, amintirile olfactive te ajuta in procesul creativ. Te inspira sa inventezi o mireasma de demult sau sa reproduci nostalgia. Insa trebuie sa fim atenti cum apreciem un parfum nou, pentru ca in totdeauna ne vom folosi de propriile amintiri. La fiecare persoana in parte, aceste amintiri si asocieri olfactive difera. Pentru a intelege sau critica o creatie noua, trebuie sa invatam sa ne detasam de propriile experiente olfactive acumulate in timp”.

Cristophe Laudamiel a colaborat cu Clinique, Estee Lauder, Harvey Nichols, Michael Kors, Ralph Lauren, Theo Fennell, Tom Ford, Aramis, Abercrombie&Fitch, S – Perfume, Humiecki&Graef etc.

3 comentarii:

  1. Acest blog fiind deschis orcarei opinii , nu ma feresc sa spun ca ideea din cartea lui Suskind nu cred ca sustine ideea parfumeriei de nisa.Ma surprinde cum un geniu ca Laudamiel a imbratisat aceasta sursa de inspiratie...Desi nu il cunosc personal,am vazut ca este de o modestie de care sunt capabili numai oamenii cu adevarat valorosi,extrem de empatic,foarte deschis si un tip care iti inspira numai sentimente de liniste si siguranta.Nu inteleg cum a putut fi atras de o asemenea poveste.De altfel colegul lui, cu care a realizat acest proiect(Le Coffret) inspirat de carte,marturiseste undeva ca cele mai neplacute mirosuri,din punctul lui de vedere ,sunt mirosurile umane, si stie ce spune...Ideea ca omul fara miros se simte fara identitate este o idee pe care o accept si chiar cred ca asa este,dar sa asociezi arta parfumeriei cu crima este ,din punctul meu de vedere,o asociere facuta in necunostinta de cauza.Si asta se intimpla pentru ca putini oameni scriu si la fel de putini sunt tentati sa citeasca despre lucruri frumoase ,cum ar putea sa fie o carte sau un film despre viata lui Laudamiel, si foarte multi suntem atrasi de orice poveste ce implica o crima sau mai bine sapte-opt crime , cu fete tinere si virgine puse in distilatoare si transformate in trei picaturi de ulei.Scuze,scarbos chiar si ca metafora
    Revenind la Laudamiel (recunosc ca am citit mai multe dupa ce Createur D'Emotion ni l-a prezentat)am descoperit ca vine cu o conceptie moderna in arta parfumeriei si impreuna cu el un intreg val de creatori extrem de tineri(credeam ca experienta este si in parfumerie o cheie a succesului dar se pare ca nu este asa)si extrem de apreciati de cunoscatori.Sunt foarte curios ce ne pregatesc acesti baieti (de ce nu prea sunt si fete?) care au niste idei de ramai masca, cum ar fi ideile lui Laudamiel despre design in arta parfumeriei.Eu,unul, spun - Da,Createur D'Emotion, multumim pentru ca ne-ai facut cunostinta cu acest francez-caledonian-american , este un deliciu

    RăspundețiȘtergere
  2. createur D'Emotions12 aprilie 2009 la 16:26

    'Le coffret" a fost creat de Christophe Laudamiel si Christophe Hornetz.
    Cuprinde 15 parfumuri : Baby, Paris 1738, Atelier Grimal, Virgin No. 1, Boutique Baldini, Amor&Pysche, Nuit Napolitaine, Ermite, Salon Rouge, Human Existence, Absolu Jasmine, Sea, Noblesse, Orgie si Aura.
    Este o editie limitata ,cu un pret aproximativ de 700 $

    RăspundețiȘtergere
  3. Sperand intr-un presupus acord al Createur D'Emotion am sa spun ca azi am facut un mic test inspirat de Laudamiel,care afirma undeva ca unul din parfumurile preferate este parfumul de lalea (o floare pe care multi o considera fara miros),tribut sarbatorilor de Paste din copilarie cand la masa ,bunicul sau aducea intotdeauna un buchet mare de lalele.Am avut la dispozitie lalele(nerupte) din gradina mamei mele,galbene-portocalii si rosii, si un buchet de lalele olandeze pe care l-am cumparat eu sa-l duc mamei, azi,de ziua ei.Si spre surprinderea (rusinea?) mea rezultatul a fost ca lalele au parfum.Intrpretat de experienta mea inexistenta sau prea putin experimentata in mirosuri,rezultatele au fost:
    -lalelele olandeze-miros fad usor dezagreabil de medicament
    -lalelele rosii(nerupte)-parfum discret placut pe care nu stiu sa il descriu corect,dar incercati si voi
    -lalelele galben-portocalii-nu stiu la ce parfum de lalele se referea Laudamiel dar probabil ca este ce am mirosit eu azi - o surpriza neasteptata pentru mine-un miros floral(cum altfel?) discret,distinct,aparte, pe care experienta mea nu il poate compara cu altceva

    RăspundețiȘtergere