joi, 2 aprilie 2009

Make a difference!

Exclusivismul romanesc parfumat este la inceputuri, dar cu o tendinta evidenta de a se maturiza. Nisa parfumeriei este extrem de sensibila. Daca nu vom invata sa cautam intr-un produs mai mult decat un pret agreabil, sa apreciem spiritul creativ sau pasiunea realizarii unui lucru unic, toate isi vor pierde valoarea. Vom dezbraca orice de ultima urma de individualizare, de povestea fauririi si vom fi, la randul nostru, goliti de frumos, dar paradoxal, fericitii proprietari ai unei iluzii de bunastare sau statut social.

Pentru ca Frank Kholer (unul dintre reprezentantii firmei Aroma, companie cu state vechi in distributia brandurilor de parfumuri de nisa) face parte din lumea "buna" a parfumeriei, l-am rugat sa aiba bunavointa de a ne prezenta varianta germana a fenomenului.

Cum ai descoperit aceasta lume?

La inceputul anilor ‘80, un bun prieten deschide prima parfumerie "altfel" din Wiesbaden. Era un concept unic, total diferit. Era prima data cand faceam cunostinta cu nume ca Houbigant, Creed, L’Artisan Parfumeur etc. In acel moment a inceput si transformarea mea. Stilul personal si alegerile mele in materie de parfumerie s-au schimbat. Intotdeauna am avut o puternica dorinta de individualizare. Am descoperit ca exista o alternativa la comertul de masa. Am realizat ca mirosul este unul dintre cele mai puternice "simturi". O camera frumos decorata, dar cu un miros urat nu este acceptata, pe cand designul neinspirat invaluit intr-o aroma placuta este trecut cu vederea. La mijlocul anilor ’90, partenerul meu de afaceri a inceput distributia pentru Gendarme si Nicolai. Mai tarziu, am descoperit o noua tendinta pe piata, casele noi, concepute de creatori tineri, nonconformisti (vezi Mark Buxton). Designul sticlelor era simplu si clar, iar distributia redusa. Totul era diferit fata de ceea ce se gasea in Douglas. Asta a fost inceputul cresterii acestui segment de piata – parfumeria de nisa.

Cum definesti produsul de nisa?

Definitia mea proprie este: nu se gasesc in toate magazinele, calitate exceptionala, productie limitata (un soi de Hermès in lumea marochinariei). O aparitie buna, cu produse atent gandite, creative a fost Issey Miyake, insa pozitionata de la inceput in categoria comerciala. Cu timpul, s-au afundat tot mai mult in acest concept devenind 100% comerciali.
Motto-ul dupa care ma ghidez este: "Make a difference". Intr-un fel, toti cautam sa facem parte din comunitate, dar exista oameni cu o dorinta puternica de individualizare. H&G l-a cooptat pe unul dintre cei mai talentati parfumeri, Laudamiel, si au creat o linie de exceptie. Parfumurile se gasesc doar in cateva magazine atent alese, iar productia este limitata. Costul putin mai ridicat este justificat de ideea de individualizare. Asta reprezinta pentru mine un exemplu clar de produs de nisa.

In paralel, case cu traditie (Creed, Goutal) isi schimba din mers ideea de distributie alunecand incet spre consum larg. Este interesant de stiut ca numele mari, precum L' Oréal, Lauder, sunt foarte interesate de nisa parfumeriei si au incercat sa se alature prin anumite produse. Din pacate, este imposibil ca "The Big Players" sa poata intruni conditiile necesare si anume sa mentina un turnover mic ani in sir fara sa-l creasca treptat.

Care este profilul cumparatorului vestic?

In Germania, oamenii se indreapta in doua directii: produsele din ce in ce mai ieftine, de consum larg, care se gasesc peste tot, lanturi de magazine, farmacii, internet, sau cele de nisa.

Daca in anii trecuti consumatorii din clasa de lux cumparau deopotriva produse de larg consum cat si exclusiviste, acum tendinaa este de cumparator mult mai atent, mai instruit. Unii nu mai cumpara produse de parfumerie din centre comerciale sau lanturi de magazine, cauta consultanta personala, vor sa fie sfatuiti si sa li se explice exact ce cumpara, ce li se ofera in acel pret.

Astazi, nume ca Prada sau Escada nu produc parfumuri pentru clientii care isi permit sa cumpere din magazinele lor toata gama de produse (haine, genti, pantofi, bijuterii), ci se concentreaza asupra celor care-si doresc aceste nume, dar si le pot permite doar sub identitatea unui parfum. Feedback-ul clientilor este reprezentat de loialitate si turnover constant, pe termen lung, in pofida oricarei crize / instabilitati financiare.
Noi ne focusam pe 5% din categoria de lux a cumparatorilor si 15% din cea medie. Pentru cei 15%, venitul nu este motivul principal, ci dorinta de individualizare. Acesti 15% sunt reprezetati de lideri de opinie, artisti, intelectuali, de obicei oameni cu personalitate aparte.

Cum definesti creativitatea in parfumerie?

Cand vorbim despre pictura, de exemplu, fenomenul de creatie ia diverse forme. La fel si in parfumerie. Important este de spus ca nu numai fiorul de creatie conteaza. Chiar daca am gasi un miros aparte, extrem de original, daca-l simti pretutindeni devine plictisitor si isi pierde tot farmecul. Mark Buxton, de exemplu, are un stil aparte in toate creatiile lui. Este fascinant cum foloseste piperul sau mirodeniile. Pentru Comme des Garçons a realizat 5 miresme cu accente gotice total diferite. Este un avangardist. Parfumul cu iz de asfalt de exemplu, ceva cu totul nou la vremea respectiva. Sau Montale, care a introdus ideea de Aoud si influentele orientale. Keiko are un stil foarte curat si transparent. Ellena – un concept aerat extrem de rafinat.

Creativitate si originalitate absoluta. Aici ma refer la H&G, Laudamiel folosind o abordare nemaiintalnita in tehnica parfumerilor pana acum – inlocuirea piramidei olfactive traditionale cu una in forma de stea.

Dupa parerea ta, cand a inceput sa devina cunoscuta complexitatea acestui sector al parfumeriei?

Cred ca segmentul de nisa a inceput sa se dezvolte cu adevarat acum 8 ani. Creed este cel mai traditional nume considerat nisa, care acum nu mai face parte din aceasta categorie, ca si Penhaligon’s. Sunt intr-adevar premium, dar nu fac parte din sectorul de nisa. Guerlain, o casa traditionala, a fost si a ramas de consum larg inca dinaintea aparitiei acestui fenomen. Aqua di Parma a inceput in categoria exclusivista, dar dupa ce a fost cumparata de marii "Jucatori", a devenit o componenta a clasei premium, o categorie mai selectiva decat piata de consum larg. Cred ca numele cu traditie, fondate intre 1870 si 1920, raman case celebre, dar cu un miros total diferit de cel actual. Ca sa fiu mai clar, cred ca diferentierea se face intre parfumuri de larg consum, premium, de lux si cele de nisa.

Unele din numele cunoscute din piata au inceput sa produca parfumuri noi doar pentru un sezon. Unii folosesc cuvantul „exclusiv” in ideea ca se gaseste doar in magazinele Douglas. Asta sunt ca si cum ai spune – „exclusiv, in 1800 de magazine din Germania”.
Nisa inseamna calitate extrema si aici nu ma refer la exclusiv ingrediente naturale. Sunt incluse si cele sintetice, dar de inalta calitate, mirosul este total aparte, distributia este restransa, iar clientii sunt in mare masura interesati si de povestea din spate, de concept, de pasiunea creatorului.

Din pacate, exista o tendinta evidenta de pozitionare a parfumurilor in gama de nisa si de aici se creaza o mare confuzie. Multi oameni observa ca parfumurile pe care le foloseau dispar, iar ciclul de productie devine din ce in ce mai scurt. Poate ca trebuie sa ne gandim la o alta definitie care sa caracterizeze produsele exceptionale, care sa cuprinda si consecventa, longevitatea unei linii in acest sector cu vanzare si productie limitata.

Crezi ca situatia globala actuala va influenta vanzarea acestor produse?

Criza financiara va afecta toate pietele, cu precadere pe cea de larg consum, care se bazeaza pe crestere cantitativa. Acolo unde se merge pe ideea ca 2 televizoare sunt mai bune decat unul sau „cumpara mai mult si o sa te distrezi mai tare”.
Eu cred in individualizare, in calitate. Mai bine 20 de parfumuri total diferite folosite in momente diferite decat 200 cu miros asemanator. Mai bine o singura geanta cu design special decat 20 ieftine, de calitate indoielnica. Nu poti cumpara 100% calitate dar macar iti poti focusa atentia pe produsele bune. Eu cred ca produsele cu adevarat de nisa nu vor avea de suferit. Consumatorii acestora vor alege intotdeauna "putin, dar foarte bun".

Care sunt alegerile tale personale?

La birou, toata ziua port Gendarme V pentru ca este foarte curat, un miros sport – elegant. In serile de vara H&G - Eau Radieuse. Skarb pentru momentele…sensibile sau Wood &Absinth al lui Buxton.


Si pentru ca primavara da navala cu mirosuri proaspete de verde crud, l-am rugat pe Frank Khloer sa ne dea cateva sugestii vis-a-vis de aromele potrivite pentru aceasta perioada. La care am adaugat si alegerile mele.

Frank Khloer:

Geste (H&G) – curat, light, soft. Exprima intensitatea emotiilor, senzatia de lumina, sentimente pozitive. Este un parfum extrem de personal.

Eau de Circe No 5 – Lasa-i pe toti sa-ti adulmece misterul.

Hanae (Keiko Mecheri) - Flori albe di doar un „strop” de fructe de padure. Este un parfum tanar, feminin, mirosul unei femei care da dovada de puterea de a depasi orice obstacol.

Black Angel (by Mark Buxton) - intotdeauna „less is more”. Ii reprezinta pe oamenii echilibrati, in continuu conectati de tot ce-i inconjoara. Pentru mine asta este esential!

Wood&Absinth (by Mark Buxton) - notele lemnoase iti dau sentimentul de stabilitate, picioare bine infipte in pamant, iar absintul – pericol, adrenalina, interzis.

1828 Histoires de Parfums – menta si eucalipt, fi deschis sa imbratisezi idei si viziuni noi.

Askew (H&G) – Reprezinta distrugerea notiunii de parfum clasic. Virilitate masculina, furie, sentimente de intensitate maxima.

Gendarme V - totul se reduce la persoana ta, reprezinti centrul universului. Foarte fresh, mirosul pielii prospete de dupa dusul de dimineata.

Createur d’Emotions:

Aqua Viva (Profumum) – exclusiv pentru iubitorii de parfumuri citrice. Daca ti-ai dorit vreodata sa culegi cu mana ta o lamaie din pom, sa-i simti parfumul cojii si sa storci sucul direct in pahar, alege Aqua Viva. Si nu orice lamaie - vorbim de „regina” lamailor, Amalfi – raze de soare intr-o sticla de parfum. Este proaspat si te face sa salivezi. Intr-adevar, aromaterapie.

Aqua e zucchero (Profumum) – pentru cei ce apreciaza duceata vaniliei, este un parfum extraordinar. De primavara pentru ca alaturi de vanilie gasim mireasma florilor de portocal, pentru ca pe piele se dezvolta o finete de miros cu usor abur de zahar aromat. Aqua e zucchero ii intoarce din drum pe multi din categoria oamenilor ce urasc parfumurile dulci. Nu miroase a parfum. Te face sa exclami: Miroase a ceva buuun, nu stiu a ce, dar mi e pofta!

Hanae (Keiko Mecheri) – parfum inspirat din gradina Kyoto primavara, este o explozie de flori albe. Un parfum extrem de feminin, personal, care imprumuta pielii mirosul de grapefruit inflorit. Purtat de o doamna blonda se inscrie perfect in poveste, insa unei brunete o sa-i adauge un plus de feminitate.

Costes – si nu vorbim de concept sau parfumier, ci doar de parfum. Daca va plac mirosurile amarui, picante, Costes este perfect. Atipic, in acelasi timp. Note de lemn, laur, coriandru si piper alb. Prima impresie este de miros curat, proaspat, dar cu rabdare de 15 minute, descoperim piperul si accentele de lavanda. Light, dar in acelasi timp, profund.

Geste (H&G) - Recunosc, favoritul meu. Il apreciez pentru ca nu se aseamana cu nici un altul. E unic si miroase a piele de femeie. Suna ciudat, dar cum am spus, este unic Si extrem de senzual. Nu-l simti pe o raza de 2 km. Doar il adulmeci, daca purtatorul iti da voie.

Around Midnight (by Mark Buxton) - Un parfum cu inspiratie gotica. De ce nu, doar vorbim de nisa parfumeriei?! Desi va fi un miros nou, multi il vor gasi teribil de interesant. Piperuri, iasomie, mir. Extrem de aromat. Daca iti doresti „altceva”, misterios, neobisnuit, putem vorbi de Around Midnight. Atmosfera unui club de jazz din inima Parisului. Daca-l porti, cu siguranta nu treci neobservat.

Verde Amiata (Fior di pelle) - ales in proportie covarsitoare de toti barbatii care iubesc primavara, un parfum clar, usor, sport dar si elegant. Nu te impovareaza, nu te obliga, nu faci eforturi sa-l asortezi cu nimic.

Navegar (L’Artisan Parfumeur) – de data asta vorbim de un parfum proaspat, de primavara, dar foarte picant. La fel ca si Piperum Nigrum, creatie semnata de Villoresi, Navegar vorbeste despre drumul mirodeniilor spre Europa. Piper negru de Malabar, lime brazilian, ginger, anason chinezesc, toate imbibate in esenta de rom. Desi picant, e extrem de lejer, cu adresa exacta spre oamenii cu „spirit”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu